Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.
Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.
Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.
Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.
Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.
Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.